Polona Demšar
Domov | Skulpture | Prostorske postavitve | Fotografija na steklo
 

Novice | Biografija | Kontakt | en English | si Slovensko

 
MAGIJA UMETNOSTI / PROTAGONISTI SLOVENSKE SODOBNE UMETNOSTI 1968–2013 Skupinska razstava
vpisano dne: 12.04.2014
 

12.4.2014 - 12.6.2014 Vila Manin, Italija

5.2.2015 - 29.3.2015 Kuenstlerhaus, Dunaj

9.4.2015 - 3.5.2015 Gliptoteka HAZU, Zagreb

 

Polona Demšar se z delom 'Avtoportret 11' predstavlja na obsežni razstavi, kjer sodeluje 53 slikarjev, 18 kiparjev, šestih grafikov in 19 fotografov. Razstavo sta odprla kustos Aleksander Bassin in minister za kulturo dr. Uroš Grilc. Pokrovitelj razstave je predsednik države Borut Pahor.

www.rtvslo.si/kultura/novice/pregled-magije-slovenske-umetnosti-v-villi-manin/334459 http://www.delo.si/kultura/razstave/magija-slovenske-umetnosti-v-vili-manin.html


www.rtvslo.si/kultura/novice/magija-slovenske-sodobne-umetnosti-na-dunaju/357429

www.delo.si/kultura/vizualna-umetnost/magija-slovenske-umetnosti-tokrat-na-dunaju.html

www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-trac/magija-slovenske-umetnosti


www.mk.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article//6501/

likumzg.wordpress.com/2015/04/07/izlozba-magija-umjetnosti-gliptoteka-hazu/


PROTAGONISTI SLOVENSKE SODOBNE UMETNOSTI 1968–2013
 
Razstava zajema v zgodovinski liniji izbrani pregled umetniških del slovenskih slikarjev, kiparjev in fotografov, ki so še sooblikovali kulturo enega od nacionalnih prostorov nekdanje skupne države Jugoslavije, in to specifiko modernistične prakse v sedmem in osmem desetletju preteklega stoletja, tako kot posamezniki in kot skupinski pojavi: ekspresivna nova figuralika ter neokonstruktivisti.
 
Vstop v postmodernizem konec osmega desetletja in odprto deveto desetletje zaznamujeta v slovenski umetnosti retroavantgarda in izrazito individualizirana avtorska poetika, ki prevlada v novem, likovno izjemno bogatem prostoru samostojne slovenske države preteklih dvajsetih let.
 
Pokroviteljstvo nad razstavo je sprejel predsednik države Borut Pahor, za kar se mu v imenu vseh izbranih umetnikov še posebej zahvaljujem.
 
Sam sem se kot dolgoletni spremljevalec likovnega dogajanja tako v slovenskem prostoru kot tudi v prostorih nekdanje skupne države odločil za prikaz tako imenovane zgodovinske razvojne linije, ki je nastopila v vsesplošno znanem, nemirnem letu (tudi v umetnosti) 1968, obeleženem na poseben ustvarjalni način.
 
Izbrani umetniki, katerih dela izvirajo iz nacionalnih, avtorskih in zasebnih zbirk, so slikarji (53), kiparji (18), grafiki (6) in fotografi (19); njihovim delom, ki so na razstavi razvrščena večinoma po svojih uvodnih in zrelih nastopih v posameznih desetletjih, se priključuje še »razstava v razstavi« pod imenom Krajina kot tematska preokupacija v slovenskem slikarstvu in fotografiji. Ta razstava predstavlja slovenski, zelo prepričljiv specifikum, s svojima precedensom in tematsko kontinuiteto zlasti od nastopa velike slovenske impresionistične četverice – Riharda Jakopiča, Ivana Groharja, Matije Jame in Mateja Sternena – na začetku preteklega stoletja. Ni slučaj, da je bila okolica starodavnega srednjeveškega mesta Škofje Loke že tedaj slovenski Barbizon in da je prav tam tudi izvor imen in del poznejših slikarjev, ki so protagonisti te razstave v razstavi, in sicer tudi v sedemdesetih letih.
 
Aleksander Bassin, muzejski svetnik
 
SlikaSlika
 
Nazaj na novice
Domov
Domov ::: Polona Demšar::: Novice ::: Kontakt
© Copyright 2008, Vse pravice pridržane.