Polona Demšar
Domov | Skulpture | Prostorske postavitve | Fotografija na steklo
 

Novice | Biografija | Kontakt | en English | si Slovensko

 
NAGRADA SKLADA VORDEMBERGE-GILDEWART 2010
vpisano dne: 09.04.2010
 

Od 17.4. 2010 do 16.5.2010

Mestna Galerija Ljubljana

Nominacija za nagrado sklada Vordemberge-Gildewart 2010 (Polona Demšar z objektom 'Avtoportret' na skupinski razstavi)

http://www.mestna-galerija.si/razstava.asp?st=430                                        

 

Nagrada sklada Vordemberge-Gildewart

Sklad Vordemberge-Gildewart s sedežem v švicarskem Lachnu je imenovan po nemškem avtorju Friedrichu Vordemberge-Gildewartu (1899-1962), ki je pripadal konkretni in konstruktivistični umetnosti ter deloval zlasti v Hannovru, Amsterdamu in Ulmu, bil član Der Sturm, De Stilj ter ustanovni član »abstraction-creation«. Po njegovem zapuščinskem sklepu sklad dodeljuje štipendije mladim vizualnim umetnikom do petintridesetega leta starosti širom po Evropi.
Spomladi 2002 je žirija sklada prvič zasedala v Ljubljani in tedanji Mestni galeriji Ljubljana poverila izbor mladih slovenskih umetnikov. Prejemniki štipendij, kiparka Polona Maher, kipar Tobias Putrih in fotografinja Aleksandra Vajd so v svojem nadaljnjem delovanju več kot opravičili zaupanje mednarodne žirije in ga potrdili tudi v soočenju z umetniki iz drugih držav na skupinski razstavi dotedanjih prejemnikov štipendije leta 2007 v deželnem muzeju Wiesbadna. Zato ni naključje, da se je sklad po osmih letih odločil za ponovno snidenje s slovenskim umetniškim naraščajem v Ljubljani.
Letos se s svojimi deli natečaja udeležuje 25 mladih avtorjev: Uroš Acman, Jasmina Cibic, Vesna Čadež, Ana Čigon, Polona Demšar, Ištvan Išt Huzjan, Gašper Jemec, Marco Juratovec, Mitja Konič, Matej Košir, Peter Koštrun, Nina Koželj, Anja Kranjc, Marjeta Medved, Eva Petrič, Katja Smerdu, Matic Sonnenwald, Mladen Stropnik, Maruša Šuštar, Boštjan Temniker, Bojana Tomše, Urša Vidic, Nika Zupančič, Metka Zupanič in Živa Žitnik.
Izmed njih bo mednarodna žirija, sestavljena iz priznanih umetnikov, umetnostnih zgodovinarjev in kritiških poznavalcev sodobnih umetniških tokov v svetu, muzealcev in galeristov, izbrala umetnike, ki prejmejo nagrado v skupni višini 50.000 švicarskih frankov.

MEDNARODNA ŽIRIJA ZA PODELITEV ŠTIPENDIJ 2010
Gotthard Graubner, Antje von Graevenitz, Werner J. Hauser, Dietrich Helms, David Juda, Andreas Meier, Volker Rattemeyer, Arta Valstar in Margit Weinberg

IZBOR VIZUALNIH UMETNIKOV
Aleksander Bassin, muzejski svetnik

POSTAVITEV RAZSTAVE
Alenka Trebušak

 

 

 

 

 

 

 

 
Slika
 
Nazaj na novice
Domov
Domov ::: Polona Demšar::: Novice ::: Kontakt
© Copyright 2008, Vse pravice pridržane.